Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretem - kedvencek

2017.09.23

Néhány kép, néhány szó.

Színészek, színház, filmek, előadók, musicalek...

 

Színészeim:

 

tolnay-klari.jpg

Tolnay Klári.

1914. VII. 17 - 1998. X. 27.

Számomra Ő az első számú színésznő. Talán nevezhetném a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének is. Felsorolni is nehéz lenne filmjeit és színpadi szerepeit, hiszen a  magyar és világirodalom legnagyobb szerepeit keltette életre, a Víg,  Madách,  Nemzeti,  Operett és a Játékszín színpadán.

Filmjei ma is élvezhetőek, igazi örök klasszikusok és mentesek az idő múlásától. A televíziónak köszönhetően, mind felvételeiben, mind szinkronjaiba ma is közöttünk van, újra elbűvölve a nézőket,  játékával és hangjával.

Szerencsés vagyok mert láthattam őt színpadon játszani. Neki köszönhetem azt is, hogy megismertem Dérynét, és őrzöm leveleit, köztük azt is melyben elküldte a Maud és Harold című darabban elhangzott kis dal szövegét, melyet ő énekelt .

/ A darabot a művésznő fordította. /

 

 

gobbi-hilda.jpg

Gobbi Hilda

1913. VI. 6. - 1988. VII. 13.

 

Gobbi Hilda az utánozhatatlan színésznő számomra. Talán kevesen tudják, hogy előkelő olasz családból származott. A gazdagságból a mély nyomorba zuhant, hogy a semmiből kezdje újra építeni életét. Ő az a színésznő aki nem csak szerepeiben hanem az életben is nagy volt. Ha egy filmjét nézzük vagy valamelyik rajzfilmben halljuk hangját nem is gondolná az ember, hogy mennyit bujkált a német megszállás alatt vagy éppen hogyan szökött meg amikor letartóztatták. A közönség szeretetét vívta ki emberségével és azzal amit a magyar színjátszásért, színészetért tett. Tettei miatt többször is "büntetésbe" került, de folytatta munkáját.

Neki köszönhetjük az Odry Árpád és a Jászai Mari otthont,valamint  a Bajor Gizi múzeumot.

Sokat tett az új Nemzeti színház felépítéséért, ami csak halála után évekkel később nyitotta meg kapuit.

 

 

beres-ilona.jpg

Béres Ilona

1942. VI. 4.

Ismét egy remek színésznő. Aki látta az Aranyember című filmet, akkor bizonyára megragadta Béres Ilona szépsége. Engem megfogott és az a kellemes hang is ami adatott neki. Egyszerűen imádom amikor a Popfesztiválban énekel! Sok film, tévéjáték, és nagy színházi szerepek sorát lehetne itt elsorolni...de kevés a hely. Öröm volt őt látni színpadon. A Hófehérben fantasztikus ahogy szinkronizál!  Imádom.

 

 

dia7.jpg

Pápai Erika

1959.X. 4.

Furcsa...először még a József Attila színházban láttam, unszimpatikus szerepet játszott és borzalmas volt a jelmeze...És egyszer csak ott áll a Vígszínház színpadán és énekelte Audryt a Rémségek kicsiny boltjából. Fantasztikus élmény volt, megragadó szépsége, tisztasága és csodálatos hangja. Ez volt az a perc és pillanat, hogy Pápai Erika örökre megfogott. Sok szerepében láttam és élvezhetem hangját hiszen a musical és operett irodalom legnagyobb szerepeit énekelte el. Szerencsés vagyok mert őrizhetem levelét, melyben beszámol újabb szerepéről és arról, hogy nemsokára bemutatják a Padlás című musicelt. Nem most volt...de jó, hogy azóta is élvezhetem játékát és hangját. Csodálatos egyéniség!

 

 

pecsi-ildiko.jpg

Pécsi Ildikó

1940. V. 21.

Első élményem Pécsi Ildikóval az volt, mikor irodalom óra keretén belül eljött és József Attila verseket mondott és beszélt a költőről. Az emberek nagy többsége bizonyára a kabaré jelentekből vagy a Linda sorozatból ismeri. Drámai erejét igazán a filmekben és a színpadon mutatta meg. Rendkívüli előadás volt például a Varrenné mestersége című darab címszerepében látni. Ő az a színésznő, aki hirtelen, szinte az ismeretlenségből robbant be a köztudatba. Vegyük csak az Aranyembert és a Hattyú dalt. Ő számomra a 60-as évek magyar Brigitte Bardotja. Mindig megfog nyíltsága és őszintesége.

Igazi egyénisége a magyar színjátszásnak.

 

 

dia2.jpg

Nagy Anikó

1957. II.2.

Minden ami musical!  Egyéniség!

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sokszor láthattam őt a legendás Rockszínház színpadán játszani. Csodálatos volt a Jentl, az Anna Karenina ereje, tragédiája! Persze lehetne még sorolni sok szerepét, melyekben játékával és egyéni hangjával nyűgözte le közönségét. Báthory Erzsébet vagy éppen Mária Magdolna...és sok-sok szerep és arc amiben megmutatta magát és elnyerte közönsége szeretetét és csodálatát.

Rendkívüli! Imádom!

 

Szerkesztés alatt.

 

dia1.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.